Liefdeskuren

Liefdeskuren vond plaats in augustus en september 2018 ‘op’ Scheveningen.

U kunt deze theatrale audiowandeling starten op elk gewenst tijdstip tussen 11.00-17.00 uur. Startlocatie en kassa: de entree van de Pier van Scheveningen. Zie voor praktische info het kopje Praktisch hierboven.

Liefdeskuren is een audioverhaal over (kuren aan) zee, de liefde, muziek en het leven. Een belevenis voor alle zintuigen, of zoals het KLM Magazine het omschreef: een mini-Oerol! Liefdeskuren is gebaseerd op een historisch gegeven: de Duitse componist Felix Mendelssohn Bartholdy die in 1836 in Scheveningen verbleef om te kuren. Hij deed dat vanwege zijn fragiele gezondheid (hij stierf in 1847 al op 38-jarige leeftijd) maar hij wilde ook ‘kuren’ om erachter te komen of hij wel van Cécile Jeanrenaud hield. Voor zijn verblijf in Scheveningen had hij haar ontmoet en de vraag die hij zichzelf stelde was: wil ik Cécile wel trouwen? Zou de Haagse kuur hem sowieso goed doen, misschien ook inspireren voor nieuwe muziek? Hoe verging het hem met de andere chique badgasten in het badhuis en….. wat gebeurt er als het zoontje van een visser zijn leven binnendringt?

Met dit gegeven -zee, muziek, kuren in Scheveningen en liefde-  heeft regisseur Ingrid van Frankenhuyzen  schrijver Marente de Moor – o.a. AKO Literatuurprijs, European Prize for Literature, Jan Wolkers Prijs- gevraagd twee audioverhalen in 3 delen te schrijven: één voor volwassenen (‘De Hoest’) en één voor kinderen (‘Vissenpost’) vanaf 6 jaar. Ze kreeg alle vrijheid.

Auteur

Marente de Moor

De verhalen zijn spannend, humorvol, bloemrijk, dubbelzinnig en nog veel meer. Hoewel het zelfstandige verhalen zijn, zijn de versie voor volwassenen en die voor kinderen met elkaar verweven.

Liefdeskuren is een audio/locatieproject, dat wil zeggen een wandeling door het toeristische en toch stille hart van Scheveningen waarbij je op 3 verschillende plekken gaat zitten luisteren naar het verhaal van Marente de Moor, met een koptelefoon en mp3-speler op. Die plekken zijn bijzonder: bij het Kurhaus, op een privé-plek tussen duin en strand bij strandpaviljoen Oscars en bij de Luchtwachtoren bovenop een duin bij het Zwarte Pad. Met telkens de zee in zicht, is Liefdeskuren vooral een belevenis voor alle zintuigen.

De locatievormgeving is zeer theatraal met bijvoorbeeld de enorme 12-persoonsschommelbank ZlowMotion van ontwerper Pink Steenvoorden die geselecteerd werd voor de Dutch Design Week. De muziek van Mendelssohn Bartholdy is natuurlijk ook het uitgangspunt voor de soundscapes gemaakt door componisten Jürgen De Blonde en Robert van Raamsdonk (jeugdversie) maar wie het werk van bijvoorbeeld De Blonde kent van het succesvolle locatieproject Oh Die Zee in Scheveningen (2014/2015) weet dat het een soundscape wordt met een enorme knipoog. Muziek wordt geluid en geluid muziek.

Hier 2 korte MP3-geluidsfragmenten uit de Nederlandse versie voor volwassenen en voor kinderen:

Alle_postbussen__299_onderdelen_gevonden_die_voldoen_aan_de_zoekcriteria_

Het bijzondere van Liefdeskuren is dat je met de hele familie tegelijk kunt meelopen en zitten, want kinderen en volwassenen horen hun eigen audioverhalen en eigen soundscape. Met telkens de zee in het vizier wordt de zee een soort filmdoek waarop het verhaal dat in je oren opklinkt, projecteert. Net als in een museum kun je starten wanneer je wil en krijg je bij de kassa de koptelefoon en mp3-speler mee om op de zitlocaties te luisteren. Bovendien is het spannend: hoe loopt de Scheveningse kuur van Mendelssohn af? Alles in 3 talen (NL, Engels, Duits). In het Engels heet Liefdeskuren The Plunge en in het Duits Liebeswellen. Ook de internationale jeugdversies zijn geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder.

Screendump_route

Kester Freriks (Theaterkrant/NRC Handelsblad) schreef over Liefdeskuren:

Marente de Moor heeft met Liefdeskuren een prachtige nieuwe tekst geschreven, Van Frankenhuyzen en haar team hebben het gevoelig en intiem verbeeld. De koptelefoons waarmee de Mp3-speler is verbonden sluit ons weliswaar af van de wereld, maar opent een andere wereld, waarin het Scheveningen uit 1836 en het begin van mondain strandvermaak een boeiende rol spelen”.

IMG_0645 IMG_0593 IMG_0559 (1) IMG_0642 (1)IMG_0615 IMG_0592 IMG_0563  IMG_0546

Hier een promotiefilm gemaakt door Feest aan Zee.

 

(894x599px, 151kb © Danielle van Coevorden)Hoge resolutie download   Fotograaf_Danielle_van_Coevorden_Liefdeskuren_10_juni0135_jpg Fotograaf_Danielle_van_Coevorden_Liefdeskuren_10_juni0148_jpg

Concept, regie & productie: Ingrid van Frankenhuyzen. Locatie-ontwerp: Pink Steenvoorden (Einstein Design). Tekst: Marente de Moor. Soundscape: Jürgen De Blonde en Robert van Raamsdonk (jeugdversie). Acteurs: Lex Bohlmeijer, Jeremy Warcup (GB), Christoph Walter (D). Vertaling: David Doherty (GB), Andreas Ecke (D). Research: Bernadette Hijstek. Studiomontage: Pepijn Stutterheim.

Hieronder: uitzicht vanaf zitlocatie Luchtwachttoren (nog zonder de zeecontainer).

 

Hier de ****-sterren-recensie over Liefdeskuren uit de Telegraaf van 11 juni 2018
IMG_0660   IMG_0661
 
 De Volkskrant schreef in 2014 over locatieproject/audiowandeling Oh Die Zee van makers Ingrid van Frankenhuyzen en Pink Steenvoorden: “…met de zeewind in je gezicht en het geluid op je oren, is Oh Die Zee een bijzondere, zintuiglijke ervaring”.
 

 

Liefdeskuren van Oh Die Zee komt tot stand in samenwerking met en met ondersteuning van Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Feest aan Zee, Festival Classique, De Pier, Oscars, het Kurhaus, Dunea.

prins_bernhard_cultuurfonds_-_Google_zoekenprins_bernhard_cultuurfonds_-_Google_zoekenlogo_festival_classique_-_Google_zoekenfonds_1818_logo_-_Google_zoekenDH-NL-FC-Comp_pdf__1_pagina_Logo_FeestAanZee_horizontaal_-_Google_Drive

 
 

dunea_-_Google_zoekenpier_scheveningen_logo_-_Google_zoeken Grand_Hotel_Amrâth_Kurhaus___Hotel_Den_Haag___Officiële_hotel_websiteOscars___Een_Oase_aan_Zee